esmaspäev, 3. juuni 2013

Moskva saiakesed

Ma pole ammu, kui üldse, kodustele nii lühikese aja jooksul ja nii palju küpsetanud nagu eelmine nädal kodus haige olles :)
Kohupiima pontšikud, lihapirukad, sidruniruudukook,viineripirukad,rabarberikook, martsipanikeerud ja lõpetuseks Moskva saiakesed.

Moskva saiad tegin selles blogis oleva retsepti järgi, lisan siia ka retsepti ja õpetuse sealt
:
20 g pärmi 
2 dl piima
1 dl suhkrut
näpuotsatäis soola
2 muna
100 g võid
jahu
vahelerullimiseks 90 g võid
saide määrimiseks 1 muna
vormimiseks jahu

4,5 dl piima
6 sl suhkrut
näpuotsatäis soola 
30 g võid
3 väikese kuhjaga sl mannat
3 väikese kuhjaga sl jahu
3 muna
vanillsuhkrut
Kui teha tavalisel viisil pärmitainas, siis tuleb pärm lahustada leiges piimas, lisada suhkur ja näpuotsatäis soola ning lahtiklopitud munad. Hakata lisama jahu, kuni tainas on veel puulusikaga segatav. Lisada nüüd toasoe pehme või ja silma järgi veel jahu ning sõtkuda, kuni tainas on elastne ja lööb käte küljest lahti. Tainas võiks jääda pigem pehme kui liiga kõva. Kui ta on piisavalt kerkinud, sõtkuda korralikult läbi, et õhumullid välja saaks, rullida ristkülikukujuliselt õhukeseks ja katta 2/3 ulatuses pehme võiga ning lapata kolmeks kokku. Tõsta tainas jahedasse, näiteks külmkappi. Jahutamise mõtes on selles, et kihtidevaheline või taheneks ja ei voolaks vormimise ajal välja.
Samal ajal valmistada kreem. Piim lasta suhkru, soola ja võiga keema, lisada omavahel segatud jahu ja manna ning keeta tasasel tulel, kuni puder on valmis. Tõsta tulelt, valada juurde lahtiklopitud munad, maitsestada vanillsuhkruga ja kloppida ühtlaseks.
Tainas rullida õhukeseks ja lõigata ruutudeks. Igale ruudule panna lusikaga täidist, tõsta kaks nurka keskele kokku ja vajutada sõrmega kinni. Asetada saiad ahjuplaadile, lasta kerkida, määrida lahtiklopitud munaga ning küpsetada 200 kraadi juures 10 - 15 minutit, kuni on pealt kenasti kuldsed.
Jahtunud saiadele sõeluda tuhksuhkrut.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar