esmaspäev, 24. september 2012

Kohupiimakook


Kohupiimakook õuna lisandiga
Taigen:
2 suurt toasooja muna
125 g suhkrut
1,25 dl piima

1,25 dl rapsi- õli
150 g nisujahu
1 tl vanillisuhkrut

1 tl (triikis) küpsetuspulbrit

Täidis:
200g ricotta kohupiima
2 muna
1 dl suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut
100 g hapukoort
1 spl jahu
õuna


Valmistamine:
Vahusta toasoojad munad suhkruga heledaks kohevaks vahuks. 
Sega mõõtekannus piim ja rapsiõli, sega õrnalt munavahu hulka. 
Sega omavahel jahu, vanillisuhkur ja küpsetuspulber, sega samuti õrnalt taina hulka. 
Täidiseks vahusta munad suhkrutega, lisa kohupiim, hapukoor ja jahu.
Vala tainas vormi, lao peale õunad ja vala üle kohupiimamassiga.
Küpseta 24 cm vormis eelkuumutatud 180-kraadises ahjus umbes u.45  minutit

Lase enne serveerimist täielikult jahtuda.


Inglise õunakook

Ämm tuli täna reisimuljeid kuulama. 
Selleks puhuks küpsetasin temaatilist "inglise õunakooki", retsept "Toidutarest":
Description: -
Kogus
Koostis- ja maitseained
2
 tk
0.5
 tk
2
 dl
75
 g
3
 tk
175
 g
1
 tl
2
 spl
KAUNISTAMISEKS



Koori, puhasta ja viiluta õunad. Pritsi viiludele sidrunimahla ja sega läbi. Vahusta toasoe või fariinsuhkruga. Lisa munakollased, jahvatatud mandlitega segatud küpsetuspulber ja brändi. Lõpuks sega ettevaatlikult mitmes jaos juurde tugevaks vahuks klopitud munavalge. Vala tainas 21 cm läbimõõduga võitatud koogivormi ja kata pealt ringikujuliselt õunaviiludega. Küpseta 175kraadises ahjus 45–50 minutit. Lase koogil jahtuda ja puista peale tuhksuhkrut.

Tordid Londonis kondiitriäri vaateaknal:




Tigelinnud tordil ehk palju õnne, Erik!

 Eriku sünnipäevaks ei antud torditeemat ette, lihtsalt "tee midagi lahedat".
 No mida sa oskad 14 aastaseks saavale noorhärrale teha?!? 
Olin siis natuke egoist ja katsetasin "tigedaid linde", sest varem pole neid teha saanud.
Tundus, et sünnipäevalapsele meeldis :)
Kõrgema osa tarvis küpsetasin sebra keeksi:

Taigen:
4 suurt toasooja muna 
250 g suhkrut
2.5 dl piima
2.5 dl rapsi- õli
300 g nisujahu
1 tl vanillisuhkrut
1 sl (triikis) küpsetuspulbrit
Tumeda taina jaoks: 3 sl kakaopulbrit + 3 sl piima

Valmistamine:Vahusta toasoojad munad suhkruga heledaks kohevaks vahuks. 
Sega mõõtekannus piim ja rapsiõli, sega õrnalt munavahu hulka. 
Sega omavahel jahu, vanillisuhkur ja küpsetuspulber, sega samuti õrnalt taina hulka. 
Tõsta pool tainast kõrvale ning sega juurde kakaopulber ja veel 3 sl piima. .
Võta kaks lusikat ning hakka vaheldumisi tainast vormi ( 23x23 cm) keskele tõstma, alustades heledast tainast.
 Ära oota, kuni eelmine tainakogus laiali valgub, vaid tõsta muudkui vaheldumisi tainast vormi!
Küpseta eelkuumutatud 180-kraadises ahjus umbes u.40 minutit

Voolitud linnud ja põrsad: 
 Tort ise maasika-vaarikatäidise ja šokolaadikattega, kõrgema osa vahel kirsimoos ja kohupiimakreem:

Kaardiks 2in1 - kaart koos järjehoidjaga. tekst taas Ly blogist:


Palju õnne, Henriette!

 Henriette-le 3,2 kilo vaarikamaitselist Minni pildiga torti sünnipäevaks


pühapäev, 9. september 2012

Vaniljekreemiga õunakook ehk head vanavanemate päeva

Ellu küsis eile u. kümmne paiku õhtul, et kas ma tean, et homme on vanavanemate päev. Muidugi olin ma selle unustanud, tean küll, et see on sattunud tavaliselt Eriku sünnipäeva peale, aga see aasta on see nädal varem kui sünnipäev. Nii ma siis nuputasin ja googletasin, mis kooki ma kodus olevatest asjadest teha saaks. Lõpuks leidsin hea ja lihtsa koogi:
Vaniljekreemiga õunakook:
PÕHI ( kasutasin 1/3 Säästu muretainast)
3dl jahu
3spl suhkrut
0.5tl küpsetuspulbrit
~75g võid (toasoe)
1 muna

TÄIDIS
3-4 suuremat õuna
50g võid
3sl fariinisuhkrut
2sl konjakit ( kasutasin apelsini mahla)
kaneeli

KREEM
4dl piima
4 muna
6sl suhkrut
4sl jahu
2tl vanillisuhkrut

Põhja jaoks sega omavahel kuivained, lisa või ja töötle purutaoliseks massiks. Lisa ka muna ning sõtku (puulusikaga) tainaks. Suru tainas 24cm küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi, toksi kahvliga taina sisse väikesed augud ja pane külmkappi.
Samal ajal koori õunad, eemalda südamikud ja lõika paksemateks sektoriteks. Kuumuta pannil või ning sulata selles fariinisuhkur. Lisa veidi kaneeli ja konjak. Laota õunad pannile ja küpseta poolpehmeks.
Valmista keedukreem. Selleks pane üle poole piimast madalal kuumusel soojenema, aga päris keema ära lase. Teises kausis, kus on ülejäänud piim, klopi lahti munad ja lisa suhkur ning vanillisuhkur. Viimasena sõelu juurde jahu ning kannatlikult püüa vispeldades lahustada kõik jahutükid. Kui piim teises kausis on juba peaaegu keema tõusnud, nirista kaussi peene joana muna-piimasegu, pidevalt kloppides. Nüüd võid nõks kuumust juurde keerata ja endiselt pidevalt vispeldades kuumuta kuni segu pakseneb, umbes hapukoorelaadseks.
Eelküpseta koogipõhja ahjus umbes 6-8 minutit ning seejärel vala keedukreem koogipõhjale. Peale laota õunad (näiteks ringiratast). Küpseta 180 kraadi juures 30 minutit. Enne serveerimist lase veidi jahtuda.


 Ja kaardid ka vanaemale ja vanavanaemale:
Tekstid Ly blogist

Pavlova kook

Juba pikka aega olen tahtnud proovida palju kiidetud Pavlova kooki teha. Selline ta sai:

Põhi:
4 munavalget
3,5 dl tuhksuhkrut
2 tl vanilje suhkrut
2 tl tärklist
1 tl äädikat

Täidis:
1 pk vahukoort
1 pk kohupiima
1 spl suhkurt
1spl rabarberi moosi
maasikaid

Munavalged vahustada esialgu ilma suhkruta (veidikese soolaga) vahtu, lisada pool suhkrust. Vahustada läikivaks. Sõeluda juurde teine pool suhkrust ja tärklis, lisada äädikas tilga kaupa. Vahustada läikivaks.
Küpsetuspaberile määrida koogi põhi, servadest veidi kõrgem. Küpsetada 150 kraadi juures 20 min, alandada kuumus 120-100 kraadini ja küpsetada veel 1 h 10 min. Lasta kinnise uksega jahtuda 1 h (parem veel kui üle öö.)
Koor vahustada suhkruga, lisada kohupiim. Poolele kreemile lisada moos.
Põhja katsin eelnevalt sulašokolaadiga, et jääks krõmpsum, põhjale määrida moosiga kohupiimakreem, kaunistada teise poole kreemiga ja maasikatega.

Kohupiima-sidrunikook

Tänuks tööandjale, vabaks antud esimese koolipäeva puhul, tegin kohupiima-sidrunikoogi:

Vormi mõõt 24 cm 
Põhjaks kasutasin Säästu külmutatud muretaigent ( 1/3 pakki)

Täidiseks:
2 pk kohupiima
200 g hapukoort
3 muna
1,5-2 dl suhkurt
1 dl sidrunimahla ( u. 1 sidruni mahl)
2 spl jahu
100 g rosinaid
1 tl vaniljesuhkurt

Klopi munad suhkruga lahti, sega juurde kohupiim, hapukoor, sidrunimahl, rosinad ja jahu.
Küpseta eelnevalt põhja u. 7-10 min, vala peale täidis ja küpseta u. 35 min, kuni täidis on tahke ja kuldpruun.


esmaspäev, 3. september 2012

Tere kool!

 Esimeseks koolipäevaks sai tehtud mõned tordid:
Enda lastele hapukoore-banaani kook

 Karoliinale samuti hapukoore-banaani kook

Ühele vahvale tirtsule vaarika-šokolaaditort: 
 Mattiasele vaarika-kohupiimatort

ja Mattiasele ka üks kaart koolitee alguse puhul:

Šokolaadi-ricotta kook


Väga hea šokolaadikook, siit blogist 
500 g ricotta't
1-2 sidruni peenelt riivitud koor
4 suurt muna
300 g (rafineerimata roo)suhkrut
250 g jahvatatud mandleid
250 g tumedat šokolaadi
1 vaniljekaun v 1 spl vaniljekaunapastat v 1 tl - ekstrakti
0,5 tl kaneeli
serveerimiseks tuhksuhkrut ja hakitud mandleid v pähkleid

Sulata šokolaad, riivi sidrunikoor ja jahvata mandlid. Nõruta ja suru ricotta läbi sõela. Lisa ricotta'le sidrunikoor, munakollased, jahvatatud mandlid, sulatatud šokolaad, vanilje ning sega ühtlaseks.

Vahusta munavalged ja lisa ettevaatlikult segades ricotta-šokolaadisegule. Võid munavalgetest vahu puhul kasutada seda "ühe kolmandiku nippi", et segad kõigepealt ühe kolmandiku munavalgetest tainaga ühtlaseks ja seejärel ülejäänud vahu õrnalt kahes osas spaatliga alt üles tõstes. Nii jääb kõige rohkem õhku munavalgevahtu sisse ;-)





Vala tainas võitatud 24 cm läbimõõduga lahtikäivasse vormi, silu pealispind ühtlaseks ja küpseta 180 kraadi juures u 45-50 minutit. Lase koogil vormis jahtuda. Serveerimisel puista peale tuhksuhkrut ja pähklitükke.

Laisad lambad, sõbrantsi esimene katsetus voolimis alal

Rullbiskviit

Rullbiskviit neljast munast ja kohupiima-vahukoore-maasika toormoosi täidisega.


Palju õnne, Grete!

Grete soovis endale sünnipäevaks sügisest torti - vaarikatäidis ja šokolaadikate.

 Sellise toreda siili tegin Radionile tänuks munadega varustamise eest.

Porgandikook riisijahuga

Selle porgandikoogi juures asendasin ka nisujahu riisijahuga, muidu kõik on sama.

Kohupiimakook riisijahust põhjaga

 Viimasel ajal on mul tekkinud tunne, et vot, ei taha nisujahu põhjaga kooke. Siis olengi asendanud selle riisijahuga. Põhi jääb natuke teralisem ja pudisevam, kuid maitse poolest, siiski väga heaks.
See kook on tehtud vahustatud muretainast, kus siis kasutasin riisijahu, katteks kohupiima-toorjuustu kate. Katsun hiljem ka umbes kogused panna, täpselt ei tea, sest kasutasin ära mis kapis oli.