teisipäev, 18. jaanuar 2011

Kräsupea

Ennul on homme nimepäev ja sel puhul pidi tema ema meile tulema. Ja minule oli see muidugi heaks põhjuseks kooki teha :).
Kuna polnud varem "Kräsupea" kooki teinud, sain nüüd katsetada.
Retsept Perenaine. ee -st

Põhjaks vajad:
  • 3 muna
  • 2 dl suhkrut
  • 200 g hapukoort
  • 1 tl söögisoodat (või 2 tl küpsetuspulbrit)
  • 3 dl jahu
  • 2 spl kakaopulbrit
  • 200 g kondenspiima
Kreem:
  • 400 g paksemat hapukoort - mina panin 600g
  • 1 1/2 dl suhkrut
Glasuur:
  • 50 g tumedat šokolaadi
  • 1 dl vahukoort
  • 1 sl võid
  • 2 sl kakaopulbrit
Põhjade vahele 2 dl hapukat paksemat moosi (näiteks tikrimoosi) minul oli kreegimoos ja u.1/2 purki kompott-kirsse.
Vahusta munad suhkruga, lisa kondenspiim, hapukoor ning jahuga segatud sooda ning sega ühtlaseks. Vala pool taignast lahtikäivasse ümmargusse koogivormi.Küpseta 200 kraadi juures u 20 min (või veidi vähem). Siis lisa teisele taignapoolele 2 sl kakaod ja küpseta teine koogipõhi.
Kreemi valmistamiseks sega hapukoor suhkruga. Määri pruunile põhjale hapukas moos. Lõika hele põhi kuubikuteks ja sega kreemiga. On hea, kui saaksid segu 10-15 külmikus hoida ja alles siis see pruunile põhjale kallata. Külmikus hoidmine teeb koogi "vormimise" oluliselt lihtsamaks.
Glasuuri valmistamiseks sulata šokolaad ja või, lisa vahukoor ja kakao ning kuumuta keemiseni. Siis nirista see tordile ja pane tort ööseks külma.
Aga kuna unustasin vahukoore osta siis tegin glasuuri selle retsepti järgi:
GLASUUR
100 gVõi
2 slPiim
3 slSuhkur
2 slKakaopulber

 Glasuuri valmistamiseks sulata potis või, sega juurde piim, kakaopulber ja suhkur. Sega ühtlaseks ja lase veidi jahtuda


Prooviks tegin ka Ivika poolt kiidetud singi-juustu muhvineid, kuid need jäid suht maitsetud ( Ennu arvamus) - kasutasin suitsusinki ja tavalist riivjuustu, aga oleks võinud taignale veidi soola ja pipart lisada. Oleks ilmselt parem saanud.
Töökaaslased kiitsid väga heaks - järelikult on kodused lihtsalt pirtsakad:)
Singi-juustu muffinid:     

3 muna
100 g margariini / võid
2 dl hapukoort
5 dl jahu
2 tl küps.pulbrit
80 g riivjuustu
100 g hakitud sinki
1 sibul
õli
2 dl hakitud peterselli ( ei pannud,kuna polnud)

Sulata margariin, klopi munad vahtu, lisa hapukoor, margariin ja jahuga segatud küps.pulber. Prae pannil kergelt õlis läbi hakitud sibul. Lisa koos singi ja riivjuustuga taignale. Viimasena lisa hakitud petersell (kui on). Tõsta taigen muffini vormidesse ja küpseta 200 kraadi juures u 20 minutit. Enne väljatõstmist võid lisada peale veel riivjuustu (me kasutasime lepasuitsu juustu). Antud kogusest sain mina 23 pätsikut.

Ja nüüd ootan uut põhjust koogiteoks, et järgi proovida Kristina kook. Retsepti palusin Ennul hankida, sest ta väga kiitis seda kooki.



3 kommentaari:

  1. Riina - saladuskatte all ütlen, ainult Sulle ;), et ma panin topeltkoguse sinki ja juustu muffinitesse - muidu oleksid minulgi saanud kuivad. Soola lisasin vaid sibulale, kui praadisin. Andresele maitsesid - järelikult oli viga singi koguses!

    VastaKustuta
  2. Ja kui Kristina koogiretspeti saad, jaga minuga ka - tõesti oli hullult hea - küpsistest põhi, toorjuustukate ja vahukoor peal - see on mu maitsebaasil kokkupandud retsepti alge :D

    VastaKustuta
  3. Muhvinid kuivad ei olnud vaid Ennu arvates maitsetud ( sool ja pipar oli puudu):) aga tööl kiideti heaks ju siis on lihtsalt kodus ära hellitatud paremate asjadega:D
    Kindlasti saadan sulle ka Kristina retsepti kui saan. Jutu järgi olevat jah olnud "Üks parimaid kooke mis külapealt saadud " :D

    VastaKustuta