laupäev, 1. jaanuar 2011

Head uut aastat!

Vana aasta lõppes juba, 
uus nüüd algab, küsimata luba. 
Aga siiski peatu hetk 
minevikku tee üks retk, 
too sealt kaasa ainult head, 
kõike mida kalliks pead!

Vana aasta viimaseks päevaks tegin Matile taas kringlit:
 Venna juures külas käies on seal tihti laual kohutavalt maitesev kirsi - martsipani kringel. Otsisin netist,et ehk on retsepti selle kohta. Päris sellist ei leidnud, küll aga pohla-martsipani kringli oma, Ave blogist  ( http://avekook.blogspot.com ). Asendasin pohlad rosinate ja kuivatatud kirssidega.
Kuna mul on maitse- ja haistmismeeltega natuke pahasti, siis minu jaoks oli see kringel natuke saiane.
Aga töö juures ja kodus arvati, et on täitsa hea. 

Samast blogist leidsin veel väga maitsva  õuna-kohupiimakoogi mandli-purukattega. Tegin seda Ihastesse kaasa. Nurga peal väike martsipanist mõmmi.

Taigen:

6 dl jahu
3 dl suhkrut
1,5 tl küpsetuspulbrit
2 tl vaniljesuhkrut
225g võid
1 muna
1 1/2 dl hapukoort
 Täidis:
4 suurt õuna
0,5 dl fariinisuhkrut
1,5 tl kaneeli
500g kohupiima
2 spl suhkrut (kui on magus kohupiim piisab 1 spl suhkrust)
2 muna
1 tl vaniljesuhkrut
poole sidruni mahl ( soovi korral koor riivitult)
Mandlilaastusi

Valmistamine:

Sega kausis jahu, suhkur, küpsetuspulber ja vaniljesuhkur. Lisa sulatatud või ja hõõru ühtlaseks taignaks. Tõsta 1/3 taignast kõrvale ning sega ülejäänu hulka munad ja hapukoor. Kata küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaat taignaga. Puhasta ja tükelda õunad, sega hulka fariinisuhkur ja kaneel. Teises kausis vahusta muna suhkruga . Munavahule sega juurde kohupiim. Kata taigen õunaviiludega ja vala peale kohupiimamass. Kõige lõpuks murenda peale 1/3 alles olnud taignast ja raputa üle mandlilaastudega. Küpseta 200 kraadi juures 30-40 minutit.

1 kommentaar:

  1. Mina pistsin selle Mõmmi nahka, oli hullult maitsev - nagu ka ülejäänud kook!! Tähh, Riina! Ja ikka, head uut!

    VastaKustuta