Kätu tahtis, et teeksin kohupiimasaiakesi ja kuna ta ise tegi mozzarella pizza, siist jäi sealt 25 g pärmi üle, mille sain kasutada saiakeste tegemiseks.
Retsept Sille blogist , kus on hästi põhjalik õpetus.
Polnud juba ammu teinud eelkergitusega pärmitainast, nüüd sai taas meeldetuletatud.
Eelkergitusega pärmitaigen:- tegin pool kogusest ja sain u. 16 saiakest
Soojenda 0,5 l piima käesoojaks (pigem olgu jahedam kui kuumem, liiga kuumaga ei hakka pärm kergitama),
lisa 1,5 dl suhkruga segatud 50 g pärmi
ja 400 g jahu.
Sega lusikaga läbi ja jäta 20 minutiks kaetult kerkima.Võta juba munad ja õli külmkapist välja soojenema.
Peale seda lisa taignale
2 lahtiklopitud muna
1,5 tl soola
450 g jahu
1, 5 dl õli.
Sega kuni moodustab nõu keskel palli. Lase kerkida
kinni kaetult soojas kohas, mitte kuuma pliidiplaadi peal, pigem kuuma
pliidiplaadi kõrval või radika peal kuni taigen kerkib vähemalt
kahekordseks (umbes 1 tund). Õhukindlalt, näiteks toidukilega kaetult
kerkib taigen kiiremini!
Rullisin
kogu kerkinud taigna korraga jahusele rullimisalusele laiali, katsin
korralikult äärest ääreni kreemiga, tõmbasin noaga ühtlaseks, siis keerasin kokku pikaks tihedaks rulliks ja siis lõigata 2 cm pikkusteks juppideks.Taignarullidel vajutasin keskmise osa veidi madalamaks, selleks tegin väikse kausikese põhja jahuseks ja sellega vajutasin.
Tekkinud õõnsusesse ja ka saiakese peale tõstsin veel kreemi ja lükkasin sõrmega ühtlaselt laiali. Algselt proovisin tordipritsist kreemi lasta, kuid siis kulus seda liiga palju. Ühe pannitäie tegin nii, et silusin kreemi noaga siledaks, kuid siis tekkisid küpsemisel täidisesse praod.
Enne küpsetamist määrisin saiakesi muna-vee seguga
Küpsetasin 20 minutit 200-kraadise ahju keskmises vahes.
Täidis:
150 g võid
400 g kohupiimapastat
2 dl suhkrut
2 muna
1 karp Ekströms vaniljekastmepulbrit (2 pakki)
2 spl vanillisuhkrut
1 spl tärklist
Tükeldatud
või vahustasin köögikombainis vaniljekastmepulbri ja suhkruga, lisasin
ühekaupa munad, seejärel kohupiimapasta, vaniljesuhkru, tärklise.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar