neljapäev, 29. november 2012

Küpsised - odrast ja kahevärvilised

ETK lehes olid kaeraküpsiste retsept, mis tundus ahvatlev. Aga minu lasid neist kogemata odraküpsised, sest kiiruga rabasin Maximas kaerahelveste asemel odrahelbed. Tulemus sai ülihea.
ODRAKÜPSISED
200 g küpsetusmargariini
2 dl suhkrut
3,5 dl odrahelbeid
3 dl jahu
0,5 dl mannat
50 g hakitud tummedat šokolaadi
1 dl purustatud pähkleid
2 tl küpsetuspulbrit
1 dl piima


Vahusta margariin suhkruga. Sega omavahel kuivained, rosinad, pähklipuru ja lisa vahustatud rasvainele. Sega juurde piim. Tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile lusika abil väiksed pallid, jäta vahele piisavalt kerkimisruumi (4-5 cm). Küpseta 175°C juures ~20-25 minutit.
Ellul oli kodunduse tunniteemaks küpsiste küpsetamine. Ta arvas, et oleks hea teada kuidas need välja tulevad ja minul oli rõõm katsetada. Retsept "Suur šokolaadiraamat"-ust.
Kahevärvilised küpsised
Hele tainas:
200 g jahu0,5 tl küpsetuspulbrit125 g võid
50 g margariini
100 g suhkrut
100 g fariinisuhkrut
0,5 tl vaniljesuhkrut
1 munakollane
soola
Šokolaaditainas
200 g jahu
35 g kakaod
0,5 tl küpsetuspulbrit125 g võid
50 g margariini
100 g suhkrut
100 g fariinisuhkrut
0,5 tl vaniljesuhkrut
1 munakollane
soola
Tee eraldi tainad. Tainaks sega omavahel jahu, ( šokolaaditainal ka kakao), küpsetuspulber ja näputäis soola ning pane kõrvale. Sega miksriga või ja margariin, lisa suhkrud ja vahusta, lisa munakollane ning sega korralikult. Puista vähehaaval sisse kuivained, sega ühtlaseks ja pane külma.
Küpsisteks tõsta hele tainas suurema kiletüki peale ja moodusta spaatli abil 2,5 cm paksune ristkülik. Keera see tihedalt kilesse ja hoia külmas vähemalt 2 tundi või kõvenemiseni. Tee samamoodi šokolaaditainaga.
Rulli pisut kõvenenud šokolaaditainas kahe kile vahel 20x40 cm suuruseks ristkülikuks ja eemalda pealmine kile. Toimi samamoodi heleda tainaga. Seejärel keera hele tainas šokolaaditaina peale. Eemalda ülemine kile ja rulli alumise kile abil tainakihid kokku. Lõika rull pooleks kaheks 20 cm pikkuseks rulliks. Keera need tihedalt kilesse ja hoia öö otsa külmikus.
Küpseta180 kraadi juures 8 min või kuni küpsised on katsudes tahked, seejärel lase täielikult jahtuda.




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar