laupäev, 17. märts 2012

Rätiku all palav leib ...

Ellu räägib mulle juba pikemat aega, et tee leiba. Aga ma pole jõudnud Lõunakasse, et juuretist osta ja ise teha ma ei oska. Lõpuks eelmisel pühapäeval sain oma juuretise ja teisipäeval sain lapse soovi täita.




Leiba teen Meriti retsepti järgi ( loodan, et tal pole jagamise vastu midagi), 2 leiva jaoks võtan sellised kogused:
u. 800 ml käesooja vett
4-5 spl juuretist
100 g fariinsuhkrut
1,5 spl meresoola
peoga päevalille- ja kõrvitsaseemneid
u. 1 kg rukkijahu ( osa jahu asendasin 5 spl nisujahuga)


Leivateo aeg koos hapnemise ja kerkimisega 24-30 tundi
Ahjus küpsetamiseaeg 60-70 min + 10 min ahju eelsoojendus.


Leivateo alustuseks tuleb juuretis segada suures kausis sooja veega ning segada juurde rukkijahu nii palju, et tekib vedel kõrt. Seejärel katta kaus kilega ja panna sooja kohta kerkima ( avastasin, et mul on selleks ideaalne koht vannitoa põrand :))
Lasta käärida 12-16 tundi ja siis segada valmis leivatainas
Alustada soolast, suhkrust ja seemnetest, seejärel segada jahud. Tainas segada korralikult läbi.
Nüüd võtta 4-5 spl tainast ja panna järgmiseks korraks külmkappi ( säilib u.2 nädalat).
Jagada tainas võiga määritud vormidesse, siluda pealt külma vette kastetud käega ja lükata näppudega sisse augud, et jälgida kerkimist.
Vormid panna 4-6 tunniks paksu rätiku alla sooja ruumi kerkima. Kui taina hulk on kahekordne võib hakata küpsetama.
Ahi eelsoojendada 250 kraadini ja küpsetada selles leiba 25 min, seejärel keerata kraad 200 peale ja küpsetada veel 25 min, 180 kraadil 10-15 min.
Et koorik liiga pruuniks ei küpseks võib selle katta küpsetuspaberiga.
Enne lõikamist lasta leival u. pool tundi jahtuda, sest soe leib on nätske.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar