pühapäev, 27. september 2020

Plaadipavlova röstitud ploomidega


Põhi:
5 munavalget (M)
näpuotsaga soola
225 g suhkrut 
tl maisitärklist
1 tl valge veini äädikat


Ploomid:
4-5 suurt ploomi
2 spl mett
1 tl vaniljesuhkurt

Rabarberivõie:
450 g rabarberimoosi
5 munakollast
50 g võid

Kate:
200 ml vahukoort
200 g kohupiima
1 tl vaniljesuhkurt
1 spl tuhksuhkurt
2 spl mandlilaaste 
(rösti need eelnevalt kuumal kuival pannil)


Kuumuta ahi 120 kraadini (pöördõhk). Vahusta munavalged pisukese soolaga üsna tugevaks vahuks. Lisa pidevalt vahustades kolmes jaos suhkur. Iga lisamise järel vahusta paar minutit. Vahusta, kuni vaht on läikiv ja sile. Puista vahu peale maisitärklis ja veiniäädikas ja lase veel paar tiiru mikseriga, et kõik oleks kenasti segunenud. 
Tõsta beseemass küpsetuspaberile ja määri spaatliga kandiliseks u 2-3 cm kõrguseks ja 24×35 cm paksuseks beseepõhjaks. Küpseta 120 kraadi juures (pöördõhk) 45 minutit. Keera kuumus kinni. Lase põhjal praokil uksega veel tund aega ahjus olla, kuni ahi jahtub. Seejärel ava ahjuuks täielikult ja lase põhjal jahtuda veel tund või kasvõi üleöö.

Lao ploomid küpsetuspaberiga kaetud ahjupannile, lõikepind ülalpool. Nirista peale meega segatult 1 tl vaniljesuhkur. Küpseta 170kraadises ahjus u 20 minutit, kuni ploomid on pehmed, kuid hoiavad siiski veel endist vormi. Lase jahtuda.

Võide jaoks  sega moos ja munakollased. Kuumuta rabarberi-munamassi pliidil madalal kuumusel pidevalt segades kuni segu pakseneb.  Segu muutub tihedaks ja läikivaks. Jahuta.

Vahusta koor ja kohupiim suhkurtega ühtlaseks kreemiks.

Keera jahtunud pavlova ringi ja eemalda ettevaatlikult paber aseta krõbe pind allpool, vaagnale. Kata rabarberivõidega,  vahukoorekreemigaja lao peale  ploomid ja puista üle röstitud mandlilaastudega. Nirista koogile pannile jäänud ploomivedelikku ja serveeri kohe.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar