kolmapäev, 16. märts 2016

Kaardid

Aaronile
 Andresele

Suitsuvorstiga võileivatort



  • juust 150 g
  • kirsstomatid 1 peotäis
  • kurk 0.5 tk
  • küüslaauguküüs 2 tk
  • majonees 6 dl
  • muna 4 tk
  • pikk kurk 0.5 tk
  • pune
  • röstsaiaviilud 9 tk
  • sepiku- või leivaviilud 18 tk
  • suitsuvorsti 200 g
  • Tere LaFresca toorjuust toiduvalmistamiseks 17,0%560 g
  • Lõika saia- ja sepikuviiludel servad ära. Aseta serveerimisalusele esimene leivakiht(3x3).
  •  Esimeseks täidise kihiks sega riivjuust purustatud küüslaaugu ja majoneesiga. Määri sepikukihile ning lao saiast peale teine kiht.
  • Teiseks täidisekihiks haki sink, keedetud munad ja kurk peeneks. Sega toorjuustu ja majoneesiga ning määri saiakihile. Lao sepikust peale kolmas kiht.
  •  Sega omavahel toorjuust ja majonees ja kata sellega tort. Hoia külmakapis vähemalt 5 tundi kuni üleöö.
  • Kaunista kirsstomatite, kurgiviilude ja punega.

Tordid

Biskviit, maasikakreem, kohupiim
 Biskviit, maasikakreem, kohupiim
 Biskviit, vaarikakreem, sefiir
Biskviit, šokolaadikreem 
 Brownie šokolaadikreem, šokolaadi-koorekreem

Martsipanitort

Vormi mõõt 21 cm

Põhi: 
4 muna
1,5 dl suhkurt
2 dl jahu

Täidis:
200 ml vahukoort
1 pk pagarikohupiima
250 g vaarikaid
1,5 spl suhkurt
1 spl vaniljekreemipulbrit
4 g želatiini

Kate:
võikreem
naturaalne martsipan
maasikad

Põhjaks valmista biskviit - vahusta munad suhkruga, lisa jahu. Küpseda 180 C juures kuni tikk jääb puhtaks
Täidiseks kuumuta vaarikad, suru läbi sõela. Vahukoor vahusta suhkruga, lisa kohupiim, jahtunud vaarikamahl, pulber ja sulatatud želatiin.
Põhi lõika kolmeks, immuta piimaga. Vala pool täidisest põhjale, kata teise põhjaga ja vala ülejäänud täidis, kata kolmanda põhjaga.
Hoia üleöö külmikus.
Kata võikreemi ja martsipaniga, kaunista.

Mandliküpsised.

Retsept siit
  • 125g peenet mandlijahu
  • 0,25tl küpsetuspulberit
  • 0,25tl Himalaya soola
  • 0,25tl vaniljeseemneid
  • 70g mett
  • 50g kookosõli
  • peotäis mandlilaaste

Valmistamine

  • Sega kausis omavahel mandlijahu, küpsetuspulber, sool ja vaniljeseemned.
  • Teises väiksemas kausis sega toatemperatuuril olev mesi ja pehme (peaaegu vedel) kookosõli omavahel ühtlaseks.
  • Sega mee ja kookosõli segu jahusegu juurde.
  • Sega kätega, kuniks moodustub ühtlane pall.
  • Pane küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile umbes teelusika suurused pallikesed ja jäta ruumi, sest tainas valgub veidi laiali.
  • Vajuta pallikesed veidi lapikumaks ja vajuta peale mandlilaastud.
  • Küpseta 180 kraadi juures 6-8 minutit.

Gluteiini- ja laktoosivabad pavlovad


Kui külla tuleb väike kutt, kes ei saa süüa piima ega nisujahuga tooteid tuleb teha talle midagi sobivat.
Algne retsept siit 

Beseepõhjad
2 toasooja munavalget (vähemalt pool tundi toasoojas seisnud)
näpuotsaga soola
100 g roosuhkrut
2 tl vaniljesuhkrut
0,5 tl maisitärklist
0,5 tl valge veini äädikat


Kreem:
1 pk kookoskreemi
agaavisiirupit

 Vahusta munavalged näpuotsatäie soolaga pehmeks valgeks vahuks. Vaht moodustab tippusid, aga need on pehmed, st hoiavad veidi vormi, aga siis vajuvad ära.
Suhkur jaga kolme ossa.
 Puista esimene osa ühtlaselt ja õrnalt munavalgevahule ja vahusta 2 minutit.
Lisa teine osa ja tee niisamuti.
 Kolmanda suhkruportsuga ka täpselt sama lugu, ainult et sega selle hulka eelnevalt 2 tl vaniljesuhkrut.
Nüüd vahusta niikaua, kuni saad ühtlase, läikiva ja tugeva vahu. Aega võib minna olenevalt mikserist 5-10 minutit.
 Puista vahu peale tärklis ja tilguta äädikas. Lase paar tiiru veel, nii et ka need seguneksid vahuga.
 Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga. Parem on plaat määrida mingi rasvainega, näiteks rapsiõliga, kergelt kokku, siis küpsetuspaber ei liigu.
Tõsta ahjuplaadile kahe supilusika abil võrdsete vahedega kuus vahutörtsu. Võid klaasiääre ja pliiatsi abil piirjooned ette joonistada.
Nüüd vormi spaatliga neist pesad: seest madalamad (sinna tuleb täidis), äärtest kõrgemad. Võib teha ka kondiitripritsiga.
Kuumuta ahi 160 kraadini.
Tõsta plaat ahju keskmisele siinile
 Alanda kohe kuumus 110-le.
 Küpseta 30 minutit. Vahepeal ahju ust avada või veel hullem, beseesid torkida, ei tohi.
 Kui pool tundi täis, lülita ahi välja, aga hoia beseesid veel 15 minutit kinnise uksega ahjus.
Jahuta beseed praokil uksega ahjus täielikult. Pooljahtunud beseesid ei saa küpsetuspaberi küljest lahtigi ja on suur oht nad katki teha. Võid neid praokil uksega ahjus hoida mitu tundi, korralikult jahtunud ja kuivanud beseed libisevad ise küpsetuspaberilt maha.
Kreemiks vahusta kookoskreem, soovikorral lisa siirup. 

Koolitusel valminud album

Käisime taas Antslas Ülle juures õppimas. 
Seekord tegime A5 albumit jaapani köites.
Kuigi olin enne seda juba mõned albumid teinud, oli ikkagi tore koos teha ja sain nii mõnegi nipi mida edaspidi kasutada.
Aitäh sulle armas Ülle!