kolmapäev, 20. november 2013

Šarlotte tort

Ellu nimepäevaks tegin šarolotte torti.

Põhjaks:
4 muna
4 spl suhkurt
3 spl jahu
2 spl tärklist

punasesõstra mahla immutamiseks

maasika toormoosi vahele

Täidiseks:
200 ml vahukoort
3 spl suhkurt
1 spl vaniljekreemi pulbrit
1 karp Philadelphia toorjuustu
1 karp Tere maasika-banaani kohupiimakreemi
1 banaan
maasika toormoosi
10 g želatiini+vett paisutamiseks

Põhjaks teha rullbiskviit. Lõigata viiludeks ja laduda toidukilega vooderdatud kaussi.
Täidiseks vahustada koor suhkruga, lisada kohupiimakreem, banaani tükid, moos, pulber ja toorjuust.
Želatiin paisutada,sulatada ja segada kreemi hulka.
Kreem valada põhjale, lasta vähemalt 4 h tarduda külmkapis. Enne serveerimist kallata alusele, soovikorral kaunistada.

Ekleerid

Sirvisin Ivika juures "Oma Maitset", silma jäi ekleeride retsept. Olen mõndaaega juba plaaninud neid teha. Pildistasime, siis retsepti üles ja koju jõudes asusin selle järgi tainast keetma. Tulemus oli selline:(, viimast muna lisades sain juba aru, et jama, tainas on liiga vedel.

Otsisin välja vana hea retseptiraamatu "Koogid, saias, pirukas" ja tegin uue taina ( pool kogust sellest):
1,5 kl vett
100g võid
0,5 tl soola
180 g jahu
4 muna
Täidiseks:
1 pk Tere vanilje kohupiima
 200 ml vahukoort ( 15 g võtsin šokolaadi sulatamiseks)
1 spl suhkurt
1 spl vaniljekreemi pulbrit
Katteks:
30 g sidrunimaitselisi  šokolaadinööpe
15  vahukoort
Lase vesi või ja soolaga keema, tõsta keedunõu tulelt ja vala jahu korraga sisse, sega kiiresti läbi. Tõsta nõu tulele tagasi ja klopi kuni taigen lööb potiseinte küljest lahti ja moodustab taignatombu. Lase taignal 10minutit jahutuda ja sega munad ükshaaval juurde. Iga muna järel kolopi taigen ühtlaseks. Kuumuta ahi 220 kraadini. Pritsi taignapritsiga küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile väikesed kujundid.
Täidiseks vahusta koor suhkruga, lisa kohupiim ja vaniljekreemi pulber.
Lõika jahtunud koogil kaas maha ja täida kohupiimakreemiga.
Katteks kuumuta koor ja ja sulata selles šokolaadinööbid. Kata koogid ja lase külmas hanguda.


Apelsini šokolaadi kattega

Tort Eeva

Isadepäeva järelpeoks tegin Eeva torti. Tänan Hele-t Koogimeistrist, kes juhtis tähelepanu küpsetusajale - parandus tehtud :)


teisipäev, 12. november 2013

Kaart

Põhjaks joonistuspaber, pilt netist värvitud akvarellpliiatsitega.

Ilusat isadepäeva!

Koju isadepäevaks tegi Karolin küpsisetordi banaani ja marmelaadiga.
 Ise tegin singi-juustu võilevatordi

Lehttaina šokolaadikreemi küpsised

Lehttainast
Nussa šokolaadikreemi
Rulli tainas veidi lahti, määri kreem tainale, rulli kokku "vorstiks" lõika seibid ja küpseta.

Šokolaadi tükkidegaküpsised

Tegime koos Kätuga küpsiseid - mina segasin taina ja Kätu vormis.Retsepti leidis Kätu netist.

150 g toasooja võid
115 g fariinsuhkurt
100 g suhkurt
1 muna
290 g jahu
0,25 tl soodat
1 tl küpsetuspulbrit
soola
1 tl vaniljesuhkurt
100 g küpsetuskindlaid šokolaadi tükke

Vahusta või suhkrutega kohevaks, lisa muna, vahusta ühtlaseks kohevaks massiks. Sega kuivained ja lisa võivahule. Viimasena lisa šokolaaditükid ja sega ühtlaseks.
Kata tainas toidukilega ja lase paar tundi kuni üleöö külmikus seista. Vormi tainast väiksed pallid ja suru natuke lapikuks. Jäta plaadil küpsiste vahele piisavalt ruumi, sest need vajuvad küpsedes laiali.
Küpseta 180 kraadi juures 12-15 min. Küpsised peaksid äärtest jääma kuldpruunid, keskelt natuke heledamad.

2 kilo Lotte ja sõprade torti

Kahe kihi biskviidi vahel sidruni tarretiskreem, kaetud ja servades sidrunisuhkruga vahukoore-kohupiimakreem, prinditud pildi all martsipan, lilled ja tähed martsipanist.


3,4 kilo trummariga torti

Kahe kihi biskviidi vahel apelsini tarretiskreem mandariini tükkidega, kaetud šokolaadi kattega, servas vahukoore-kohupiimakreem apelsini suhkruga, pilt ja lilled martsipanist, lisaks mõned vaarikad isale.


4 kilo autoga torti

Kolm kihti biskviiti, alumisel kihil põhjale määritud maasika toormoos ja maasika tarretiskreem, teisel kihil vahukoore-kohupiimakreem, kaetud vahukoore-kohupiimakreem. Auto prinditud, auto all martsipan.


Rapunzel-iga tordid Pärli-le

Küpsise tort 5x5x3 Kalevi õunaküpsisest. Alumisel kihil maasika keedumoos, vahukoore-kohupiimakreem marmelaadi tükkidega, teisel kihil vahukoore-kohupiimakreem banaaniga, peal taas kreem ja martsipanil pilt. Kaalu 2,4 kg.


 Kahe kihiline biskviittort, maasika tarretiskreemiga, põhjale määritud toormoosiga, kaetud vahukoore-kohupiimakreemiga, prinditud pilt martsipanil, lilled martsipanist. Kaalu 2 kilo.


kolmapäev, 6. november 2013

Pähkli-iirise toorjuustukook

Põhi:

1 pk Kalevi klassikalist küpsist
50 g võid
1 muna

Täidis:
400g toorjuustu
3 muna
0,5 dl suhkurt
1,5 dl röstitud ja purustatud sarapuupähkleid

Kate:
200 g hapukoort
1 spl suhkurt

Kaunistuseks:
1 pk ( 200 ml) vahukoort
200 g fariinisuhkurt
1 spl võid
röstitud sarapuupähkleid

Põhjaks purusta küpsised, sega sulatatud või ja munaga ühtlaseks. Suru 21 cm lahti käivasse vormi ja küpseta 200 kraadi juures u.10 min.
Täidiseks sega kokku kõik koostisosad. Vala küpsetatud põhjale. Küpseta 180 kraadi juures 20-30 min.
Lase jahtuda 20 minutit.
Katteks sega hapukoor ja suhkur. Vala küpsetatud, jahutatud põhjale ja küpseta 225 kraadi juures 5-10 min.
Kaunistuseks keeda vahukoorest, võist ja suhkrust iiris ( u. 10-15 min), kata kook pähklitega ja vala üle iirisega. Hoia paar tundi  kuni üleöö külmas.