pühapäev, 27. jaanuar 2013

Palju õnne, armas ämm ehk sidruni-puuviljatort

Suhkrusai-a blogis oli ahvatlev tort, mida sain kohe ämma sünnipäevaks katsetada, natuke muutsin retsepti.


Põhi:


3x 3 munast biskviit ( 25x35 cm vormis)


Lemon Curd ehk sidrunivõie:
4 suurt muna
3 dl suhkrut
1 sidruni riivitud koor
1,5 dl sidrunist pigistatud mahla
1 spl jahu
 50 g võid 

Niisutamiseks : 
200 ml apelsinimahla 

Täidis:
1 prk (820g) virsiku konservi
5 dl vahukoort
2 tl vanillisuhkrut
sidrunivõiet, millest 1 dl jäta tordi pinnale määrimiseks

Kaunistamiseks:
1 dl sidrunivõiet
100 ml vahukoort
200 g vanilje kohupiima
1 spl vaniljekreemi pulbrit
viinamarju, kiivisid, virsikuid, füüsaleid, maasikaid jne 

Küpseta 3 biskviitpõhja. 
Sidrunivõideks  löö toasoojad munad paksu põhjaga potti. Lisa suhkur,jahu, sidruni riivitud koor ja mahl. Kuumuta ja sega kogu aeg vispliga, et segu ei jääks poti põhja kinni. Sega kuni segu jõuab keemisasteni. Tõsta pott pliidilt ja jätka segamist. Sega juurde tükkhaaval toasoe või. Jäta segu jahtuma.

Täidiseks tükelda virsikud Jäta mõni kaunistuseks. 
Vahusta koor ja maitsesta vaniljesuhkruga. Jäta sidrunivõidest 1 dl tordi peale määrimiseks ja sega ülejäänud sidrunivõie vahukoorega. 
Tõsta alumine osa tordi alusele.  Niisuta apelsinimahlaga.  Määri põhjale täidis. Sama moodi tee järgmise põhjaga. Niisuta kolmndat põhja pealt.  Pane peale lõikelaud ja midegi kergemat vajutuseks. Tõsta tort  jahedasse seisma.  
Kaunistuseks vahusta koor, kohupiim ja sidrunivõie, lisa vaniljekreemi pulber. Määr tordile. Kaunista puuviljadega. Ja kaunista küljed kreemiga, soovikorra kata puuviljad tarretisega ( claroga).


Ja sünnipäevakaart koos ümbrikuga, kaart kaetud pitsiga


ja tasku kingi jaoks






Palju õnne, Gitlin!

 Sünnipäevakaart Gitlinile.
Pilt netist, paber oma pressitud

sees väike "tasku" kingitusele.

Šokolaadised šokolaadimuffinid

Londonis Starbucks kohvikus käies võtsin kohvi kõrvale šokolaadimuffini, see oli nii mõnusalt mure ja suussulav.
Tuli tahtmine ise midagi sarnast teha.
 Kas nad nüüd nii väga sarnased tulid, kuid väga head ja tõsiselt šokolaadised mufinid said selle retsepti järgi küll. 
Ise asendasin pool jahust mandlijahuga ja kreemi tegin ka pool kogusest.



3 muna
2,5 dl suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut
50 g võid
1 dl hapukoort
2 sl külma kanget kohvi ( panin ühe 3 in 1 Nescafe kohvipulbri)
3,5 dl nisujahu ( 1,75 dl mandlijahu+1,75 dl nisujahu)
2 tl küpsetuspulbrit

4 sl tumedat kakaopulbrit
tiba soola
100 g tumedat šokolaadi

Kaunistamiseks ( tegin pool kogust):
120 g toasooja võid
4-5 dl tuhksuhkrut
2 tl vaniljesuhkrut
1 dl tumedat kakaopulbrit
200 g maitsestamata toorjuustu
2 spl kuuma kohvi

Muffiniteks:
1. Vahusta munad suhkru- ja vaniljesuhkruga kohevaks.
2. Sulata või ja sega kokku hapukoore ja kohviga ning lisa segu munavahusse.
3. Mõõda teise kaussi jahu. Lisa küpsetuspulber, sool ja sõelu juurde kakaopulber. 
Sega jahud ettevaatlikult munavahusse.      
4. Sulata šokolaad ja lisa taignasse.
5. Täida 2/3 osa muffinsivormist taignaga ja küpseta 175°C ahjus umbes 20-25 min.
6. Lase jahtuda ennem kaunistamist.

Kaunistuseks:
1. Sega ühtlaseks või, tuhksuhkur vaniljesuhkur, sõelutud kakaopulber
     ja toorjuust. Soovitan segada kaanega vahustamisnõus, sest tuhksuhkur tolmab parasjagu.
2. Lisa lõpuks kohvi.
3. Määri või pritsi täidis muffinitele.

kolmapäev, 23. jaanuar 2013

Tere tulemast, beebi!

Üks beebikaart Ellule, aluspaber pressitud oma uue masinaga, pildid netist:
pealt
 ja seest

Kohupiimakook

ehk taas üks kapitühjeduskook.

Kapis oli :
1/3 pakki Säästu muretainast, millest sai põhi

Katteks:
2 muna
1 dl suhkurt
1 tl vaniljesuhkurt
1 pk kohupiima
100 ml vahukoort
100 g hapukoort
2 spl jahu

Munad vahustada suhkrutega, lisada kohupiim, vahu-ja hapukoor ning kõige lõpuks jahu.
Tainas suruda 21 cm vormi põhja, eelküpsetada, valada peale täidis ning küpsetada 180C juures parasjagu pruuniks.
Süüa koos maasika toormoosiga.


pühapäev, 20. jaanuar 2013

Justkui jõulud taas...

Reedel sain oma kauaigatsetud paberi pressimis- ja lõikamismasina kätte
ja laupäeval tuli Muska uue nunnu köögikombainiga
... jõulud justkui polekski veel läbi saanud :)

Palju õnne, Marko!


Sidruni (tira)miisu*

Mingiaeg sidrunitordi retsepti otsides sattusi Stockmanni lehel Sidrunitiramisule, pilt oli jube ahvatlev. 
Eile ei viitsinud Muskale nimepäevaks kooki teha, aga kui ta jõudis koju minu uue punase "nunnuga" ja ütles, et õhtul oodatakse külla, siis olin kohe valmis seda maiust katsetama.
Natuke muutsin retsepti:

Vorm 20x30 cm

Savoyard küpsist (keeleke)
0,5 dl apelsinimahla
0,5 dl Limoncello või mõnda muud
sidrunilikööri ( kasutasin isetehtud sidruninapsi)
250 g mascarpone toorjuustu
200 ml vahukoort
200 g Tere vailje pakikohupiima
1 dl tuhksuhkrut
1 pk Ruf sidrunisuhkurt
3 munakollast
3 munavalget
purustatud sidrunimaitselisi
puuviljakaramelle
Vahustage munakollased ja munavalged eraldi, munakollased vahustage suhkruga. Vahustage vahukoor ja kohupiim sidrunisuhkruga. Segage vahukooresegu ja  mascarpone juust ettevaatlikult munakollastega läbi, seejärel lisage segule vahustatud munavalged. Segage omavahel apelsinimahl ja lisage liköör. Kastke küpsised mahla ja likööri segusse ning katke neljakandilise anuma põhi paksu küpsisekihiga. Valage mascarpone segu küpsistele. Asetage magustoit vähemalt 2 tunniks külmkappi tarduma. Enne serveerimist raputage magustoidu pinnale purustatud sidrunimaitselisi puuviljakaramelle.

Nädalavahetuse toimetusi...

Aliisale 2 kg kriglit


Kadrile 2 kilo lumelauda, maasikatäidise, šokolaadi ja martsipanikattega

 Stenile ja Rosannale 1,4 kg Maša ja Karuga, vaarikatäidisega tort

Pähkli-šokolaadiküpsiseid *

Oliverile klassiõhtuks ( mis tegelikult jäi ära :)) tegin juusturulle ja pähkli-šokolaadiküpsiseid. Väga maitsvad ja lihtsasti valmistatavad küpsised on selle retsepti järgi, siit


  • 100 g toasooja võid
  • 1 dl suhkurt
  • 1,25 dl fariinisuhkurt
  • 125 g sokolaadi
  • 1 muna
  • 1 tl vanillisuhkurt
  • 5 dl nisujahu
  • 0,75 tl soodat
  • 0.25 rl soola
  • 1,5 dl sarapuupähkleid
Vahusta toasoe või suhkrutega. Lisa sulatatud ja jahutatud sokolaad ning muna. Ühenda jahu, sooda, sool ja pähklid ning sega taigna hulka. Pähkleid võib purustada või tervelt sisse panna. Kõige paremini on pähkleid purustada suure kööginoa abil- paned noa lapiti pähkli peale ja surud jõuga noa peale (pähkli laiaks).
Tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile teelusika abil taignapätiskesed, vajuta natukene laiaks. Jäta pätsikeste vahele suured vahed, kuna küpsedes vajuvad nad suureks. Küpseta 180 kraadi juures 10-12 minutit.

teisipäev, 15. jaanuar 2013

Šokolaadi-piparmündisändvitš

Järjekordne katsetus Suurest Šokolaadiraamatust, seekord Ellu valikul.
Tõsine tegu oli piparmündi essentsi leidmisega, lõpuks sai seda ikkagi Koogimeistri poest. Mina kasutasin glasuuriks valmis glasuuri.


Tainas:
160 g jahu
20 g kakaod
135 g võid
50 g suhkurt
mõni tilk piparmündi essentsi  või
5 tl piparmündilikööri
1 suur muna
soola
Sega kausis 150 g jahu, kakao ja näputäis soola. Sega suures kausis suurel kiirusel 125 g toasoe  või ja suhkur kreemjaks. Lisa piparmundi essents ja muna ning vahusta kuni saad heleda vahu. Lisa väikesel kiirusel kuivained. Vajuta tainas kettaks ja kata kilega, pane 30 min külmikusse.
Kuumuta ahi 180 kraadini. Kata kaks küpsetusplaati paberiga. Rulli tainas lahti 3 mm paksuseks ja lõika sellest 5 cm kettad. Tõsta need spaatli abiga plaadile 2,5 cm vahedega. Küpseta 6-8 min või kuni servad on kuldsed. Tõsta jahtuma. Valmista täidis ja glasuur. Pane küpsised täidise abil kokku ja kata glasuuriga ja hoia 30 min külmas.
Täidis:
1,25 dl vahukoort
200 g valget šokolaadi
mõni tilk piparmündi essentsi  või
5 tl piparmündilikööri
Aja koor väikeses potis tasasel tulel keema. Tõsta tulelt ja sega sinna sisse tükeldatud valge šokolaad. Sega sisse piparmündi essents ja tõsta kaussi, lase jahtuda 30 min või kuni täidis on paksenenud, kuid mitte päris kõva.

Šokolaadiglasuur:
150 g kakaopulbrit
250 g võid
450 g tuhksuhkrut
1,3 dl piima
Pane pehme või kaussi ja vahusta miksriga suurel kiirusel kreemjaks. Sõelu tuhksuhkur ja sega see vähehaaval väiksel kiirusel miksriga võikreemi hulka. Kui kogu suhkur on lisatud vahusta veel  3-4 minutit suurel kiirusel. Lisa väikesel kiirusel vähehaaval sõelutut kakao ja see järel vähehaaval piim. Kui kõik on lisatud vahusta maksimaalsel kiirusel veel 30 sek.

Juustuga lavašikrõpsud




Määri sulajuust  lavašile, lõika suupärasteks tükkideks, puista peale riivitud juust.
Laota ahjuplaadile ning küpseta 200-kraadises ahjus, kuni krõpsud muutuvad kergelt krõbedaks. Ära kõrveta!




Kaart naabri-Karolinile

Vaarika-šokolaadikook ehk tutvumisõhtu naabritega


Laupäeval käisime naabritel külas ja kuna tean, et seal väga nisujahu ei armastata, siis oli hea võimalus ära katsetada Jaanika tehtud kook. Originaal retsept siin , ise lisasin vahele täidiseained.

Põhi:
225 g tumedat šokolaadi
175 g võid
2 tl vanilliekstrakti
1 tl lahustuva kohvi pulbrit
100 g mandlijahu
2 sl jahu
näpuotsatäis soola
5 muna
140 g pruuni suhkrut


Täidis:
200 g vaarikaid+ veel kaunistamiseks 

200 g  Alma maitsestamata kohupiimakreemi

1 spl suhkurt
1 spl vaniljekreemipulbrit

Glasuur:
140 g tumedat šokolaadi
100 ml vahukoort
tuhksuhkrut


Koogi jaoks sulata šokolaad ja või ning lase jahtuda. Sega juurde vanilliekstrakt ja kohvipulber. Sega omavahel jahu, mandlijahu ja sool. Vahusta munad kohevaks vahuks, lisa suhkur ja vahusta veel. Sega ettevaatlikult juurde šokolaadisegu. Sega ettevaatlikult osade kaupa juurde jahusegu. Jaga tainas kahte küpsetuspaberiga kaetud 20 cm läbimõõduga ümarasse vormi ja küpseta 160 kraadi juures 20- 25 minutit, põhjad võiksid jääda veidi niiskeks. Lase põhjadel jahtuda. Aseta üks põhi taldrikule ja purusta vaarikad ning ssega teiste täidiseainetega. Kata põhi täidisega ja kata teise põhjaga.
Glasuuri jaoks kuumuta koor ja vala tükeldatud šokolaadile ning sega kuni šokolaad on sulanud. Lase segul veidi pakseneda ja kata sellega kook pealt ning küljed. Kaunista kook vaarikatega ja lase jahedas vähemalt paar tundi seista. Enne serveerimist raputa peale tuhksuhkrut.


Kuna koogis on nii vähe nisujahu, siis võin vist selle koogi panna ka kausta nisujahuta.

Toimekas nädalalõpp

See nädalalõpp oli vägagi toimekas.
Rosannale 1,5 kg sidrunitäidisega tort Kõige Suurema Sõbraga

 Andris-ele 3 kg sidrunitäidisega tort Dinosaurusega

 Railile 2 kg hapukoore-banaanitorti

 ja 3 kg singikringlit


reede, 11. jaanuar 2013

Head 2013 aastat,rahvas!

 3 kihiline vaarika-kohupiima-šokolaadi


Pilt sisust


Väike lumememm, mis pidi algul minema tordile, kuid lõpuks jõudis Kätu kõhtu 
:)

Veoauto tort ehk Palju õnne, Jarmo!

3 kg kirsitäidisega


neljapäev, 10. jaanuar 2013

Tigelinnud ehk Palju õnne, Andre!

2 kg maasika-šokolaadiga 


Maasikapirukas

Karolin arvas ükspäev, et ma võiksin ka teha sellist pirukat nagu seriaalis Pushing Daisies-s ja täidiseks tohtisid olla ainult maasikad. Selline ta sai, netist leitud retsepi ja väikeste oma mugandustega...

Põhjaks ja katteks u. 500 g Säästu muretaigent
Täidis:
120 g vett
2 spl+112 g suhkurt
2 spl tärklist
2 spl sidrunimahla
50 g võid
600 g maasikaid

Kata pirukavormi põhi ja küljed u.2/3 tainaga.
Täidiseks viiluta maaskad.
 Pane potti vesi ja 2 spl suhkrut, keeda 3-4 min, lase 15 min. jahtuda. 
Pane ahi 200C juurde soojenema.
Sega 112 g suhkurt tärklisega, aseta marjad kaussi ja sega suhkru-tärkliseseguga. Sega sidrunimahl suhkrusiirupiga.
Tõsta saadud segu põhjale, lisa või tükid ja kata pirukas pealt ülejäänud tainaga, lõika sisse auruavad.
Küpseta 20 min, seejärel vähenda kuumust 180C ja küpseta veel 40-45 min.


kolmapäev, 2. jaanuar 2013

Vana-aasta lõpetuseks

Õnn kaasa uue aasta teel
ja tuhat kaunist soovi veel...



Vana-aasta lõpetuseks tegin vanilje-maasikakoogi. Tehtud selle retsepti järgi, ainult, et rabarbrimoos on asendatud maasikatoormoosiga.






Ja üks jõulukingiks tehtud kringel ka:



Jõulud Siki juures

Jõudsime veel see aasta käia ka Siki juures. 
Kaasas oli toorjuustukook vaarikatega


 Siki emmele kaunistatud küünal

 Siin veel viimased jõulukaardid, pildid netist värvimis lehekülgedelt