esmaspäev, 30. jaanuar 2012

Kärutäis lilli ...

.... Annele.
Sidruni täidisega.

Punupitsa ja pähkli-beseetort

Viimases Naistelehes oli Punupitsa valmistamise õpetus, see sobis hästi Keeni kaasa võtmiseks.
Retsepti miksisin natuke Pereköögi kokaraamatu omaga:

Taigen:
20 g pärmi
6 dl jahu
1 tl suhkrut
1 tl soola
3 spl oliiviõli
2 dl sooja vett
Täidis ( koguseid ei tea, panin mis kapis oli) :
ketsup
sink
riivjuust
pitsamaitseainet
Lahusta pärm suhkruga, lisa soe vesi sega omavahel kuivained, lisa vedelikule õli ja kuivained. sega hoolikalt.
Mudi tainas palliks ja jätka mudimist kuni pall on sile. Lase kerkida 30 min.
Rulli kerkinud taigen lahti, määri keskelt ketsupit nii et servadest jääb võrdselt tühjaks, tõsta täidis peale ja lõika küljed ribadeks. Tõsta lõigatud ribad täidisele, üks ühelt ja teine teiselt poolt jne.
Küpseta 225 kraadi juures kuni päts on pealt parajalt pruun.


Pähkli-beseetordi retsept Pereköögi kokaraamatust:
Põhi :

150 g võid
1 dl suhkrut
3 munakollast
2 dl jahu
2 tl küpsetuspulbrit
1 dl piima
Munavalgekate:
3 munavalget
1,5 dl suhkrut
100 g purustatud pähkleid  või mandleid

Sidrunikreem:
4 munakollast ( mina panin 2 muna, valged vahustasin poole suhkruga)
1 dl suhkrut
2 spl sidrunimahla
1 sidruni riivitud koor
50 g võid
2 dl vahukoort

Vahusta toasoe või suhkruga, lisa nubakollased. Sega kuivained omavahel ja sega vaheldumisi piimaga taignale. Määri tainas 24 cm vormi .
Katteks vahusta munavalged suhkruga, sega hulka pähklid. 
Kata tainas vahuga ja küpseta alumisel siinil 175 kraadi juures u. 25-30 min. Jäta jahtuma.
Sidrunikreemiks kuumuta paksupõhjalises potis munakollased, või, suhkur, sidruni koor ja mahl, kõige lõpus vahustatud munavalged.. Kuumuta segades kuni segu pakseneb.
Lase jahtuda ja sega kokku vahustatud kooreg.
Lõika põhi pooleks ning tõsta alumine pool alusele ( üsna keerukas ettevõtmine :)), kata kremiga ja tõsta teine pool peal.

reede, 27. jaanuar 2012

Auto

Katsetasin ralliauto voolimist . . .

Lihapirukad

Üks õhtu tegin Kätule mini-lihapirukaid õlis ja täidisest ülejäänud taignast moosipirukaid.

Taigen:
70-80 g margariini
½ l piima
1 spl suhkrut
soola
30 g pärmi
jahu

Teha pärmitainas.

Täidis
350 - 400 g hakkliha
3 keedetud muna
½ klaasi keedetud riisi
sibulat

Hakkliha prae sibulaga, Köögikombainis sega hakkliha ja munad, lisa  riis, võib lisada ka veidi puljongit, et paremini seoks seda massi.

Õli u. 3/4 l.

Lõikasin pirukad pelmeenivormiga välja ja küpsetasin.

Banaani-šokolaadikeeksid

Retsept ajakirjast "Kööginurk" 6/2011

½ klaasi suhkrut
2 muna
100g sulatatud margariini
2 küpset banaani
2 klaasi jahu
2 tl küpsetuspulbrit
2 Sinikersit ( asendasin Oravakese kommie ja purustatud sarapuupähklitega)

Vahusta munad suhkruga, lisa sulatatud ja jahutatud margariin, tükkideks hakitud šokolaad ning purustatud banaanid. Sega kuivained ja lisa taignale. Täida vormid a küpseta 200 kraadijuures u.20 min.

Maleküpsised

Liiva - ja piparkoogitaignast kokku pandud küpsised.
Õpetuse leiab ka ajakirjast "Kööginurk"  6/2011.

laupäev, 21. jaanuar 2012

Kaia väljakutse...

Kaial oli  taas järjekordne väljakutse ja selleks on "TRIPS-TRAPS-TRULL"
Mina valisin Pael-Lill-Pilt:


Kaart läks ämmale sünnipäevaks.

neljapäev, 19. jaanuar 2012

Munarull

Liinal oli munarulli retsept - tundus põnev, pidin proovima.


Põhi:
3 muna
2 dl piima
½ dl jahu
soola


Täidis:
grillkana
suitsusinki
paprikat
tilli
majoneesi
hapukoort
sidrunipipart


Pane ahi 175 kraadi juurde sooja. Kata ahjuplaat ( u. 25x36 cm) küpsetuspaberiga, millele määri peale õli.
Klopi munad lahti, lisa piim, jahu ja sool, klopi kuni pole enam jahu tükke. 
Vala plaadile ja küpseta u.25-30 min. kuni tainas on hüübinud ja pealt ilus pruun. Lase mõni minut jahtuda, kata teise paberiga ja keera ringi.
Täidiseks peenesta ained ja sega majoneesi ja koorega, maitsesta. Koguseid ei oska ütelda kuna panin mis kapis oli ja palju oli.
Määri täidis munapõhjale ja keera rulli.

Pähklikook

... see meieaegne.
Detsembri "Kodukirjas" oli nn. meieaegseid koogiretsepte. Aga kuna mina sealt muud põnevat ei leidnud, et hakata ajakirja ostma, siis käisime poes Kätuga Pähklikoogi retsepti salaja pildistamas :).  Kogu meie ettevõtmine oli asjatu kui mõni päev hiljem leidsin sama retsepti Perenaine.ee blogist :)
Ja kuna täna on Ennu nimepäev ja Nana tuleb sel puhul külla, siis oli lõpuks ometi põhjust seda katsetada. Natuke muutsin algset retsepti:

Põhjad ( 2 tk) :
3+3 suurt muna
3+3 spl suhkrut
3+3 spl nisujahu
3+3 spl tärklist
0,5+0,5 tl küpsetuspulbrit
näputäis soola


Kreem: 
350 g toorjuustu
50 g võid
3 spl kakaod
150-200 g kondenspiima
soovi korral konjakit

Immutamiseks: 
u. 1,5 dl valmis kohvi ( mina kasutasin piima)
vahele hapukat moosi

Katteks: 
150 g maapähkleid ( panin pooleks sarapuupähklitega)
2-3 spl suhkrut ( unustasin panna :))
Eralda munakollased munavalgetest. Vahusta kollased suhkruga helekollaseks. Vahusta ka munavalged näputäie soolaga kõvaks vahuks, sega ettevaatlikult pool vahust munakollasevahule. Sõelu munakollasevahu sisse jahu-tärklise segu, sega õrnalt. Viimasena lisa juurde alles jäänud munavalgevaht ja sega ettevaatlikult ühtlaseks.
Võta kaks suurt ahjuplaati ja kata küpsetuspaberiga, jaota biskviittainas võrdselt kahele plaadile. Küpseta korralikult eelkuumutatud ahjus, 200-kraadi juures u. 10-12 minutit kuniks biskviit on pealt helepruun. Küpsenud biskviitpõhjad jahuta.
Kreemiks vahusta toorjuust kergelt kondenspiima ja kakaoga (seda on lihtsam teha kui ained on toasoojad). Haki pähklid (aga mitte liiga peeneks puruks), rösti paksupõhjalisel pannil, lisa suhkur ja kuumuta kuni suhkru sulamiseni. Võta tulelt, jahuta.
Lõika mõlemad biskviitpõhjad horisontaalselt pooleks (nii et kokku saad 4 biskviitpõhja). Tõsta üks põhi serveerimisalusele, immuta vähese kohviga, kata ühtlaselt moosiga, tõsta peale teine biskviitpõhi ja kata  kakao-toorjuustukreemiga. Korda sama allesjäänud kahe biskviitpõhjaga. Kõige viimaseks kihiks jääb kakao-toorjuustukreem. Kata tort pealt pähklipuruga ja tõsta külmikusse vähemalt neljaks tunniks maitsestuma.


Vaniljekreemi-moosisaiakesed

Juba eelmine nädal tegin vaniljekreemi-moosisaiakesi.
 Kasutasin lehttainast, vaniljekreemipulbrit ja pannkoogimoosi.

pühapäev, 8. jaanuar 2012

Laupäevane torditegu

Laupäevaks õnnestus päris mitu torti teha. Suured tänud tellijatele ja Annikale, kes soovitas.
Liisa - Lottale meeldis Grete tort, aga kuna ma arvan, et igal lapsel võiks olla oma tort, siis palusin luba teha teistsugune kiisu tordile, täidiseks maasikatäidis.

Liisa - Lotta väikesele vennale Sebastianile  tegin autoga tordi. Kolm kihti biskviiti vahel kohupiima-vahukoorekreem, banaan ja marjad:
Kui keegi arvab, et tavalist, lihtsat auto pilti on netist kerge leida, siis julgen vastu vaielda :)


 Kadri poja sai ka aasta vanemaks, talle tegin sidrunitäidisega tordi.
Loodan, et auto sai õige, ära tuntav ja õiget värvi :)

 Ära lõigatud servadest ja paar päeva tagasi tehtud keeksist tegin oma lastele vaheaja lõpuks väikese kaku.
Aga kuna üks tibi tahtis suve ja teine talve teemat, siis tegin mõlemad.

Šokolaadi-marmorkeeks

Üks päev netis kolades leidsin sellise põneva retsepti. Keeks oli väga maitsev - parem kui kakaoga tehes.

200 g võid
200 g suhkrut
4 muna
200 g jahu
2 tl küpsetuspulbrit
6 spl piima
2 tl vanillsuhkrut
100 g tumedat šokolaadi

Vahusta või suhkruga pehmeks kreemiks, lisa ükshaaval edasi vahustades munad.
Sulata kuumaveevannil šokolaad, jahuta.
Sega kuivained omavahel, lisa või-munasegule jahusegu ja piim, sega ühtlaseks(ürita võimalikult vähe segada).
Tõsta pool tainast teise kaussi, sega sulatatud šokolaadiga.
Võita piklik keeksivorm, vala põhja pool heledast tainast, kata poole šokolaaditainaga, jälle hele tainas ja kõige peale šokolaaditainas.
Sega tainakihid kahvliga kergelt läbi.
Küpseta 180-kraadises ahjus u.50-60.minutit. Kontrolli keeksi küpsust tikuga.